iklan komersil

dewan pemuda pas kawasan ipoh timur 08013010068528 bank islam malaysia berhad

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN IPOH TIMUR 08013010068528 bank islam malaysia berhad

Rabu, Julai 14, 2010

SEJARAH

Rupanya Aku Tidak Tahu Apa2 Tentang Adolft Hitler Yang Sebenarnya...........

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...

Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.
Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...
Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy

Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...
Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.
http://reformisjalanan.blogspot.com/

Akademi Kepimpinan Pemuda, Perak


10 Julai 2010, Pusat Akademi, Taiping. Akademi Kepimpinan Pemuda (AKP) Dewan Pemuda PAS Perak telah mengadakan Kursus Modul Amilin (Training of Trainers) kepada pimpinan-pimpinan diperingkat DPPNK. Progam berlangsung selama dua hari dan dihadiri kira-kira 60 orang peserta yang mewakili kawasan seluruh Perak.

Program yang bermuka 10 Julai 2010 hingga 11 Julai 2010 itu telah dihidangkan dengan pembentangan 3 kertas kerja penting Modul Amilin yang disampaikan oleh jurulatih (trainer) yang berpengalaman luas dalam bidang motivasi & kepemudaan. Perak merupakan negeri pertama yang melaksanakan AKP peringkat negeri setelah dilancarkan pada 7 Feb 2010 lepas di peringkat Pusat.

Modul tersebut terdiri dari:-
1. Modul Advance Management
2. Modul Komitmen & Iltizam
3. Modul Influence (Kepimpinan Berpengaruh)
Bagi merialisasikan tunjuk ajar yang telah disampaikan oleh 'trainer' peserta diberi tugasan untuk mendampingi masyarakat setempat. Atas faktor hujan pada petang tersebut, maka setiap kumpulan telah diberi beberapa lokasi untuk mencari mad'u seterusnya mengaplikasikan teknik salam mesra yang dibentangkan. Peserta juga di tayangkan dengan beberapa video dan permainan yang membina keyakinan, motivasi dan semangat untuk terus bekerja memenangkan PAS.
Diakhir program, Sdr Ahmad Sabki Yusof Naib Ketua Pemuda PAS Pusat telah merasmikan majlis penutupan AKP Negeri Perak. Beliau menggariskan beberapa perkara penting dalam ucapan aluannya sebagai Pengarah AKP Pusat. Antara isi ucapannya:-

Tujuan AKP diasaskan / ditubuhkan:-
1.Pengukuhan Organisasi Pemuda
2.Pengukuhan Keupayaan Tenaga Kerja Parti
3.Pengukuhan Kewangan

Menurut beliau Program AKP ini mesti dirasai oleh semua Pemuda PAS setiap peringkat."Kita (kepimpinan pemuda) bertanggungjawab memberi latihan kepada pemuda" Telah berkata Sdr. Ahmad Sabki.Setiap pengisian AKP telah disusun menyentuh keperluan / kekurangan dalam parti/jamaah bagi memantapkan lagi gerak kerja. AKP turut bertanggungjawab menyediakan latihan kepada bakal-bakal pemimpin pelapis termasuk diperingkat kampus.
AKP terbahagi kepada dua bahagian utama iaitu;
MODUL INDUKSI
Modul yang disediakan khusus untuk kepimpinan pemuda peringkat kawasan & cawangan dalam bentuk 'Self Conduct Training'.

MODUL AMILIN
Modul ini disusun untuk peringkat tertinggi Dewan Pemuda sehinggalah melibatkan Kepimpinan DPPK setiap kawasan diseluruh negara.

Program dirasmikan oleh Ust. Munir Ali

peserta memilih kumpulan tanpa bersuara

Melaksanakan tugasan berkumpulan

Sdr. Zairul, Bendahari DPPN diuji dengan satu permainan

Trainer sedang memberikan penyampaian begitu bersemangat

Ust. Idris Tim. KP Bagan Serai turut hadir pada kursus Amilin

'Ukhwah' Apabila letih semua peserta mengurut sesama peserta

Mendekatai remaja, memperkenalkan Islam

amalkan lah teknik  'SALAM MESRA' dan 'TIGA' dalam mendekati mad'u

Sdr. Ahmad Sabki Latif Naib Ketua Pemuda PAS Pusat merasmikan penutup