iklan komersil

dewan pemuda pas kawasan ipoh timur 08013010068528 bank islam malaysia berhad

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN IPOH TIMUR 08013010068528 bank islam malaysia berhad

Jumaat, November 27, 2009

BTN: PAS menyokong tindakan Kerajaan Selangor


PAS menyokong tindakan Kerajaan Selangor yang telah mengambil keputusan melarang kakitangan awam dan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) milik negeri itu, daripada mengikuti kursus Biro Tata Negara (BTN) berkuat kuasa serta merta.

Ini adalah kuputusan yang bijak. Kursus Biro Tata Negara yang dijalankan selama ini memang tidak mendatangkan faedah dan membazir wang rakyat sahaja.

Biro Tata Negara yang diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri hanya berperanan untuk indoktrinasi kepada peserta untuk benci kepada parti pembangkang dan menyokong Umno/BN sahaja. Modul yang diselit ialah kononnya negara sedang mengalami ancaman perkauman. Kuasa Melayu semakin terhakis. Ini adalah modal lapuk yang dihidangkan kepada para peserta.

PAS juga kesal apabila pensyarah yang hendak mendapat biasiswa untuk melanjutkan pelajaran MA dan Phd perlu lulus kursus Biro Tata Negera. Mereka yang tidak sealiran tidak akan mendapat biasiswa walaupun akademik mereka cemeralang inilah yang pernah dialami oleh Saudara Ramadhan Fitri Alias bekas Presiden Mahasiswa Universiti Malaya walaupun beliau mendapat kelas pertama dan sijil dekan setiap semester. Tetapi apabila kursus Biro Tata Negara beliau gagal, kerana tidak memenuhi cita rasa golongan primitif maka beliau tidak layak mendapat biasiswa untuk melanjutkan pelajaran yang lebih tinggi.Ustaz Hj Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat.

‘Idul Adha : Lambang Pengorbanan Muslim Sebenar

Perutusan ‘Idul Adha dari Ketua LTP DPPKIT.

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, wa lIllahil hamd.

Mari kita renungkan kisah pengorbanan yang dilakukan oleh Nabi Allah Ibrahim AS bersama anaknya Ismail AS sebagai pedoman untuk kita. Allah SWT telah merakamkan kisah ini sebagai suri teladan yang baik kepada para pejuang, lebih lebih lagi Nabi Allah Ismail di ketika itu masih lagi dalam umur dikategorikan sebagai belia atau pemuda. Pengorbanan ini merupakan perintah dari Allah SWT ketika Ibrahim mendapat wahyu melalui mimpinya. Ketaatan baginda berdua kepada Allah amat tinggi walaupun mereka sanggup mengorbankan nyawa dan kasih-sayang.

Ianya tersebut dalam Surah As Shaaffat bermula dari Ayat 102 hingga 108 yang maksud : “Maka tatkala anak itu (Ismail) sampai (pada umur sanggup) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata: “Wahai anakku sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!” Ia menjawab: “Wahai ayahku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insya Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar.”Tatkala keduanya telah berserah diri dan Ibrahim membaringkan anaknya atas pelipis(nya), (nyatalah kesabaran mereka berdua). Dan Kami Memanggilnya: “Hai Ibrahim,sesungguhnya kamu telah membenarkan mimpi itu[1284] sesungguhnya demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat baik. Sesungguhnya ini benar-benar suatu ujian yang nyata. Dan Kami tebus anak itu dengan seekor sembelihan yang besar[1285] . Kami abadikan untuk Ibrahim itu (pujian yang baik) di kalangan orang-orang yang datang kemudian,”

[1284]. Yang dimaksudkan dengan membenarkan mimpi ialah mempercayai bahawa mimpi itu benar dari Allah SWT dan wajib melaksanakannya.

[1285]. Sesudah nyata kesabaran dan ketaatan Ibrahim dan Ismail AS. maka Allah melarang menyembelih Ismail dan untuk meneruskan korban, Allah menggantikannya dengan seekor sembelihan (kambing). Peristiwa ini menjadi dasar disyariatkannya Qurban yang dilakukan pada hari Raya Haji atau Hari Raya Korban.

Setiap ibadah korban mestilah disertakan dengan keikhlasan semata-mata kerana Allah. Allah SWT Berfirman mengenainya di dalam Surah Al An’aam pada Ayat 162 yang bermaksud : “Katakanlah: sesungguhnya sembahyangku, ibadat (korban) ku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam.”

Tanpa keikhlasan, maka sia-sialah ibadah korban itu, sebagaimana peristiwa pengorbanan yang dilakukan oleh kedua-dua putera Adam AS iaitu Habil dan Qabil yang mana Habil mengorbankan kambing ternakannya yang paling baik untuk dikorbankan sebagai tanda keikhlasannya yang mana di ketika pengorbanan dilakukan tiada siapa yang melihatnya kecuali Allah SWT lalu pengorbanannya diterima Allah.

Tetapi berbeza dengan Qabil yang mengorbankan hasil tanamannya yang hampa dan kering serta busuk yang disangkanya pengorbanan itu hanya arahan dari ayahandanya tanpa dia menyedari bahawa penipuan yang dilakukannya itu sedang diperhatikan oleh Allah SWT, Tuhan Yang Maha Memerhatikan.

Lantaran itu, Allah SWT menerima pengorbanan Habil dan menolak pengorbanan Qabil. Akhirnya Qabil rasa tertekan lantaran Habil lebih disayangi oleh ayahanda mereka, Adam AS. Justeru kerana kedengkian dan iri hati yang meluap, Qabil bertindak mahu membunuh adiknya, Habil. Dengan tanpa ingin rasa melawan, Habil rela mengorbankan dirinya kerana kasihnya terhadap abangnya, Qabil.

Allah SWT Merakamkan kisah mereka berdua ini dalam Surah Al Maaidah bermula Ayat 27 hingga 30 yang bermaksud, “Ceritakanlah kepada mereka kisah kedua putera Adam (Habil dan Qabil) menurut yang sebenarnya, ketika keduanya mempersembahkan korban, maka diterima dari salah seorang dari mereka berdua (Habil) dan tidak diterima dari yang lain (Qabil). Ia berkata (Qabil): “Aku pasti membunuhmu!.” Berkata Habil: “Sesungguhnya Allah hanya menerima (korban) dari orang-orang yang bertakwa.” “Sungguh kalau kamu menggerakkan tanganmu kepadaku untuk membunuhku, aku sekali-kali tidak akan menggerakkan tanganku kepadamu untuk membunuhmu. Sesungguhnya aku takut kepada Allah, Tuhan seru sekalian alam.” “Sesungguhnya aku ingin agar kamu kembali dengan (membawa) dosa (membunuh)ku dan dosamu sendiri, maka kamu akan menjadi penghuni neraka, dan yang demikian itulah pembalasan bagi orang-orang yang zalim.” Maka hawa nafsu Qabil menjadikannya menganggap mudah membunuh saudaranya, sebab itu dibunuhnyalah, maka jadilah ia seorang diantara orang-orang yang merugi.”

WAllahua’alam ….

Hadis ke 8 - Perintah Untuk Memerangi Manusia Yang Enggan Bersolat dan Berzakat

Daripada lbnu ‘Umar r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Aku telah diperintahkan supaya memerangi manusia sehingga mereka naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan melainkan Allah dan bahawa sesungguhnya Muhammad utusan Allah, sehingga mereka mendirikan sembahyang dan membayar zakat. Apabila mereka telah berbuat demikian, maka mereka telah memelihara darah mereka dan harta mereka daripada aku, melainkan dengan hak lslam, dan hisab perhitungan amal mereka terserah kepada Allah Ta’ala.”

Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.

Pokok Perbincangan Hadis :

1) Wajibnya perang dan ianya memang difardhukan -
Allah Berfirman : “Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci ….” (QS Al Baqarah : 216)

Demi untuk menolak tipu daya musuh seterusnya Muslimin dapat menaikkan bendera Islam ditanahair mereka -
Allah Berfirman lagi : “Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah (kezaliman) lagi dan (sehingga) ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah. Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka tidak ada permusuhan (lagi), kecuali terhadap orang-orang yang zalim.” (QS Al Baqarah : 193)

2) Siapakah yang akan terpelihara darah dan hartanya :
i) orang yang mengucap dua kalimah syahadah.
ii) orang yang mendirikan solat fardhu.
iii) orang yang membayar zakat.
iv) orang yang beriltizam dengan hak-hak Islam.

3) Perjalanan Hukum hanya ditentukan oleh penguasa Islam pada zahir dan segala hukum yang batin terserah kepada Allah SWT. Allah SWT Memerintahkan secara WAJIB supaya perundangan Al Quran dijalankan di atas muka bumi.
Allah Berfirman : “Sesungguhnya yang mewajibkan atasmu (melaksanakan hukum-hukum) Al Quran, benar-benar akan mengembalikan kamu ke tempat kembali (syurga atau kerajaan Islam) …. “(QS Al Qashash : 85)

Pengajaran hadis:

Risalah atau misi kedatangan Rasulullah SAW ialah menegakkan dakwah lslam sehingga tertegak aqidah lslam. Sebarang halangan terhadap usaha dakwah mesti dihapuskan. Memerangi orang-orang kafir yang memerangi lslam dan dakwah lslam adalah kewajipan umat, agar risalah lslam tidak terhalang dari sampai kepada semua manusia. Apabila dakwah sudah sampai, mereka bebas sama ada menerima lslam atau sebaliknya. lslam menjamin hak pemeliharaan dan perlindungan darah, harta dan maruah diri seorang mukmin muslim yang mengucap dua kalimah syahadah, mendirikan sembahyang lima waktu dan membayar zakat. Hak ini terus terjamin kecuali kalau dia mengabaikan hak-hak tuntutan lslam.

WAllahua’alam ….