iklan komersil

dewan pemuda pas kawasan ipoh timur 08013010068528 bank islam malaysia berhad

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN IPOH TIMUR 08013010068528 bank islam malaysia berhad

Isnin, November 21, 2011

SOS 1 MALAYSIA ...BAHAYA..

DEMI NAK CARI PENGARUH DAN KEUNTUNGAN KEDAI ROSAK 1 MALAYSIA...KERAJAAN UMNO BIARKAN SOS BAHAYA DI JUAL....!!!
Ujian makmal ke atas sos cili yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) mendapati tahap raksa dan plumbum melebihi paras yang dibenarkan dalam Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.

Ini sesuatu serius kerana barangan makanan yang dijual kepada umum didapati membahayakan rakyat. Kita hairan bagaimana Kementerian Kesihatan terlepas pandang terhadap perkara ini sedangkan Kita tahu semua barangan makanan yang hendak dijual kepada umum mesti mendapat kelulusan dari kementerian. Ini sesuatu yang serius yang tidak boleh dipandang ringan.Sebagai sebahagian dari rakyat Malaysia, kita semua menggesa kerajaan mengambil tindakan terhadap pengilang dan penjual produk ini yang telah mendedahkan rakyat kepada bahaya. Semua sos ini mesti diharamkan dari dijual kepada umum.

Dalam laporan draf penyelidikan perbandingan produk yang diperolehi oleh Malaysiakini, Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia (Standards Users) mendapati 3.64ppm plumbum dan 0.08ppm raksa atau merkuri dalam sos cili 1Malaysia.

Sedangkan, tahap yang dibenarkan untuk sos cili adalah 2ppm bagi plumbun manakala 0.05ppm untuk raksa.

Laporan itu membandingkan sos cili jenama 1Malaysia dengan tiga jenama lain, iaitu Tesco Value, Life dan Lingham. Semua jenama berkenaan didapati mematuhi had yang ditetapkan, malah kadar mereka juga jauh lebih rendah daripada yang dibenarkan oleh undang-undang.

Ujian bagi produk berkenaan dijalankan oleh Unipeq Sdn Bhd, sebuah syarikat yang ditauliahkan di bawah Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) oleh Jabatan Standard Malaysia.

Kita ini menggesa kerajaan mengambil tindakan berikut dengan serta merta :-

1) Mengharamkan sos berkaitan dari dijual serta merta

2) Rakyat mesti berhenti serta merta dari memakan sos ini kerana ianya membahayakan kesihatan

3) Syarikat terbabit mesti membayar ganti rugi kepada semua pengguna yang telah memakan sos ini

4) Menyiasat kilang sos ini kerana dikhuatiri ada sos yang dihasilkan oleh kilang ini menggunakan jenama yang berlainan dijual di pasaran.

5) Pengguna dicadangkan mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat ini kerana sengaja mengabaikan kesihatan rakyat

6) Menteri Kesihatan dan Kementerian Hal Ehwal Pengguna mesti memberikan penjelasan mengapa kedai ini dibenarkan menjual sos jenama yang berbahaya ini.

KONVOKESYEN PASTI KAWASAN IPOH TIMUR 2011....meriah

IPOH:
20/11/2011

Majlis Konvokesyen PASTI Kawasan IPOH TIMUR telah di jalankan dengan jaya.Program yang bermula jam 8.00 pagi itu di adakan di Tower Regency Hotel. Sambutan yang diberikan dalam program ini sangat meriah sekali, dengan menyaksikan penyertaan ibubapa dan waris yang begitu memberangsangakan.Kehadiran pelajar dan anak-anak PASTI yang cergas dan cerdas itu memeriahkan lagi majlis yang di adadakan di tingkat 11 hotel berkenaan.

Terdahulu, majlis di mulai dengan ucapan aluan pengerusi majlis, dan seterusnya diikuti dengan ucapan Pengerusi Pasti Kawasan dan seterusnya di rasmikan oleh tetamu jemputan khas dari PASTI NEGERI.

Rata-rata ibubapa melahirkan perasaan cukup berpuashati dengan penganjuran yang di buat.Ini memandangkan program kali di adakan di sebuah hotel terkemuka di bandar ini.Program berlansung selama lebih kurang 4 jam dam berakhirnya sekitar jam 12.30 tgh.