iklan komersil

dewan pemuda pas kawasan ipoh timur 08013010068528 bank islam malaysia berhad

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN IPOH TIMUR 08013010068528 bank islam malaysia berhad

Sabtu, Disember 26, 2009

Jangan Futur


Oleh :  zulyunus.com

Konsistensi atau istiqamah merupakan anak kunci kepada kejayaan yang berterusan dan berpanjangan. Orang yang konsisten mampu bertahan lama dalam sesebuah amal walaupun sedikit. Dalam Islam, konsep ‘Istiqamah’ telah lama diajarkan oleh Allah dalam kitab-Nya dan diterangkan oleh Rasul dalam sabdanya.

Istiqamah adalah konsisten, tetap pendirian, teguh dan tidak berubah dalam melakukan atau mempertahankan sesuatu. Dalam melakukan apa jua amal, istiqamah sangat penting supaya matlamat yang dikehendaki daripada amal tersebut tercapai. Bukan sahaja dalam beramal, namun juga dalam mempertahankan kebenaran. Boleh jadi kita meninggalkan sesuatu amal atau pendirian kerana tidak terasa kesannya. Atau mungkin kita tidak terasa kesannya kerana tidak istiqamah. Yang mana yang betul? Mari kita meneroka hati dan berbicara tentang konsistensi atau istiqamah.

Semangat yang naik turun dalam beramal itu biasa berlaku pada siapa-siapa sahaja, sekalipun kepada para pejuang agama atau seorang da’ei. Bagi pemuda yang semangatnya sentiasa berkobar-kobar, kita tidak dapat menolak kemungkinan bahawa semangat itu akan jatuh dengan tiba-tiba pada keadaan-keadaan tertentu dan kemudiannya naik kembali pada keadaan yang lain. Fluctuation dalam beramal ini adalah salah satu daripada bentuk ujian keimanan. Tidak ada istilah mujahadah jika kita sentiasa merasa mudah untuk beramal dan bertenaga sepanjang masa. Sabda Rasulullah:

Bagi setiap amal itu ada masa semangat dan bagi setiap masa semangat itu ada masa futur (lemah). Barangsiapa ketika futurnya masih dalam garisan Sunnahku, maka dia akan diberi petunjuk. Dan barangsiapa ketika futurnya melampaui (daripada garis sunnah), maka hancurlah dia.” (HR Ibnu Hibban)

Ertinya graf amal kita itu ada naik turunnya. Selagi mana kita bermujahadah tatkala semangat menurun, dan berusaha untuk terus menjunjung perintah Allah dan Rasul, kita akan kembali mendapatkan tenaga. Namun, jika kita berpaling dan terus berputus asa daripada Rahmat Allah, musnahlah kita. Dalam kata yang mudah, jika kita bersemangat maka beramallah, dan jika kita tidak bersemangatpun, tetaplah beramallah walaupun tak terasa. Mudah-mudahan kita akan memulihkan kembali semangat yang hilang.

Istiqamah tak semudah bicara lisan. Kita memerlukan kefahaman dan keazaman untuk dapat terus bertahan.

JANGAN DOWN



Oleh : zulyunus.com

Tempoh hari saya sedang bersolat maghrib di sebuah surau. Setelah selesai solat, kedengaran suara seorang budak membaca Al-Quran tergagap-gagap dengan suara kuat dan pelik bunyinya. Suara itu mengulang-ulang bacaan yang sama beberapa kali dan datang daripada sebalik tirai bahagian perempuan. Dalam hati saya mengagak “mungkin sakit agaknya” dan saya mendengar dengan teliti apa yang diucapkannya. Sesekali dia membaca Bismillah, sesekali membaca Al-Fatihah…

Begitulah, sehinggalah selesai imam membaca doa. Ahli jemaah bersurai dan saya menuju ke belakang, terlihat anak kecil tadi lantas tersenyum kepadanya. Dalam hati saya berbisik, “budak ini istimewa. Tidak down walaupun memiliki Down Syndrome”

Sesekali saya terfikir akan hebatnya Allah menciptakan sesuatu yang tidak dapat kita gambarkan. Dalam masa yang sama saya sedikit kagum dengan kesungguhan yang ditunjukkan oleh adik tadi yang memiliki Down Syndrome. Dia juga manusia biasa yang mungkin menghadapi kehidupan yang lebih mencabar daripada kita. Ibu dan ayahnya mungkin menghadapi cabaran yang lebih besar dalam membesarkannya. Namun, Itu tidak menghalangnya daripada menjadi hamba Allah yang soleh. Bahkan, mungkin kedudukannya lebih tinggi di sisi Allah daripada kita.

Orang Normal Yang Down

Dalam satu aspek yang lain, masih ramai di kalangan kita yang normal namun dilanda penyakit “down”. Keadaannya mungkin lebih teruk lagi kerana di saat itu kita mungkin tak mahu lagi mendekati Allah dan lebih cenderung untuk membuang masa-masa berharga dalam kehidupan. Ingatlah bahawa Hasan Al-Banna pernah berpesan, “barangsiap membuang masa, sesungguhnya dia membunuh diri kerana masa itu sendiri adalah kehidupan”. Oleh itu, orang normal yang “down” merupakan sesuatu yang lebih merbahaya daripada orang yang mengalami Down Syndrome.

Banyak perkara yang boleh membuatkan kita down. Kadangkala pergaduhan kecil dengan teman lelaki atau wanita dah boleh melemahkan kita (siapa suruh bercinta?). Kadangkala kegagalan menjawab peperiksaan dengan baik pun boleh melemahkan kita. Tak ada wang pun boleh men”down”kan kita. Apa yang datang kepada kita sehari-hari mempunyai potensi untuk menyebabkan kita down. Namun jangan lupa bahawa apa yang datang itu juga mungkin bisa membuatkan kita “up” dan menjadi bertenaga.

Ubat Down

Ketika kita down, kita pasti dapat merasakan bahawa hidup kita menjadi serba tak kena. Di waktu itu, jangan biarkan kita terus dilanda kemurungan dan kesedihan. Ubati segera. Jika sakit badan jumpa doktor, jika sakit di hati jumpalah kawan-kawan yang boleh memberikan nasihat dan teguran. Atau lebih baik lagi jumpa ustaz atau ustazah. Itu sebagai terapi psikologi. Bahkan banyak lagi cara boleh kita lakukan. Baca Al-Quran dan mentadabbur serta menghayati makna kandungannya, solat di malam hari, berzikir di waktu lapang, senyum kepada orang lain dan lain-lain.

Antara sebab kita selalu down ialah kita selalu berseorangan di masa lapang dan membuatkan kita terkenang perkara-perkara yang dapat membuatkan kita down. Jadi bercampurlah dengan teman-teman dan bina lah perhubungan yang erat yang dapat memelihara kita daripada down sentiasa.

Akhir kata, up and down itu biasa dalam kehidupan, namun kita perlu bijak mengawal diri agar tidak selalu down. Ambillah iktibar daripada pesakit Down Syndrome yang bersemangat untuk hidup!.

Jadilah orang yang bertenaga dan bersemangat.

“Mukmin yang kuat itu lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin yang lemah”

PAS Rompin juara futsal



Oleh: NKP DPPKIT

Pasukan futsal Pas Kawasan Rompin telah berjaya menjuarai pertandingan futsal yang di anjurkan oleh dewan pemuda Pas Negeri Pahang pada 12/12/2009 bertempat di Temerloh. Dengan kejayaan ini,pasukan ini akan mewakili Pas Negeri Pahang untuk perlawanan di peringkat pusat antara pasukan Pas dari negeri-negeri yang lain yang akan di adakan kelak.Sehubungan dengan ini Pas Kawasan Rompin mengucapkan tahniah kepada pasukan yang menang dan kepada yang tidak menang di harap bersabar dan cuba lagi di masa akan datang.


Pasukan Pas Rompin telah mengalahkan pasukan daripada Pas Pekan untuk bergelar juara.Pasukan Pas Pekan juga dikira antara pasukan yang terhebat juga apabila hanya tendangan penalti yang menentukan kejuaraan antara kedua pasukan ini.Tahniah juga untuk pasukan dari PAS Pekan.

InsyaALLAH, PAS Ipoh Timur akan mewakili PAS Perak jika kami menjuarai futsal anjuran Dewan Pemuda PAS Perak ahad ini. Maka ana cadang kita adakan perlawanan pertunjukan dengan Pas Kawasan Rompin nanti. Jemput Dato Seri Ir. Nizar dengan Tuan Ibrahim Tuan Man ceramah nanti.