iklan komersil

dewan pemuda pas kawasan ipoh timur 08013010068528 bank islam malaysia berhad

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN IPOH TIMUR 08013010068528 bank islam malaysia berhad

Sabtu, Januari 02, 2010

Info Berguna : Bila masa yang paling bagus untuk minum air?Oleh : NKP DPPKIT

Semua orang tahu, minum air adalah sangat penting dan sangat baik untuk kesihatan. Tapi adakah anda tahu bilakah masa yang PALING BAIK untuk anda minum air?

* Air di sini bukannya air kopi, air teh atau atau air yang berperisa. Tetapi air di sini adalah AIR MASAK! Jangan salah faham pulak yer.

Baiklah, berbalik kepada persoalan tadi, bilakah masa paling bagus untuk minum air?

Minumlah air secukupnya... Percaya atau tidak, pengambilan air dalam masa yang tepat boleh memberikan kesan yang optimum kepada kesihatan badan. Berikut ini adalah masa minum air yang PALING BAGUS seperti yang di syorkan oleh pakar-pakar perubatan.

Minum dua (02) gelas air masak - SELEPAS BANGUN TIDUR. Ianya membantu mengaktifkan
organ dalaman.

Minum segelas (01) air masak - 30 MINIT SEBELUM MAKAN. Ianya membantu penghadaman
dan membuatkan perut lebih bersedia memberi ruang untuk kemasukan makanan.

Minum segelas (01) air masak - SEBELUM MANDI. Ianya membantu pengaliran darah dan
mengurangkan tekanan darah.

Minum segelas (01) air masak - SEBELUM TIDUR. Ianya dapat mengelakkan terkena strok
dan serangan jantung ketika tidur.

Kesimpulannya, kita sangat digalakkan untuk minum air masak yang secukupnya untuk kesihatan badan kita. Dan masa yang dinyatakan di atas adalah MASA PALING BAIK untuk minum air.

Persoalannya sekarang, berapa gelaskah anda minum air masak dalam sehari? Bila anda minum air masak? Lepas makan? Adakah masa minum itu sesuai?

P/s- Kongsikanlah info ini dengan kawan2 anda yang lain…

Motivasi ku


 Oleh : NKP DPPKIT


Kehidupan seorang Pejuang

Seorang pejuang yang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi ini tidak pernah mengenal erti penat lelah malah sepanjang hidup mereka tidak pernah dihidangkan dengan kesenangan. Setiap masa bersengkang mata menjalankan tugas sebagai seorang daie atau pejuang. Memikirkan masalah umat Nabi Muhammad s.a.w yang semakin jauh dari panduan al-Quran dan as-Sunnah Rasulallah s.a.w.

Namun seorang pejuang tidak pernah mengeluh akan perjalanan hidupnya yang boleh dikira perit dan menyakitkan. Tidak pernah menyalahkan takdir yang membuat hidupnya tidak sesenang atau semudah insan lain. Kerana seorang pejuang mengidamkan istirehat yang dianugerahkan oleh Allah di Syurga nanti. Nikmat yang tidak terhingga kelazatannya.. Perkara yang tidak pernah dikecapi oleh seorang pejuang di dunia akan di rasai di sana.

Beginilah kehidupan seorang daie. Merasa dirinya bertanggungjawab keatas saudaranya seIslam. bimbang akan umat Rasulallah s.a.w akhir zaman ini, yang diibaratkan oleh Rasulallah seperti buih di lautan, banyak akan tetapi tidak bersatu. Bukan sekadar cara hidup yang tidak menepati syariat malah ada sesetengahnya yang telah terpesong aqidahnya, wal'iyazubillah. Atas dasar kasih dan sayang seorang pejuang terhadap Agamanya dan saudaranya, maka ia sanggup mengorbankan dirinya demi kepentingan itu.

Semoga apa jua yang dilakukan oleh insan yang bergelar pejuang akan diberi ganjaran oleh Allah s.w.t di Akhirat nanti, InsyaAllah.

Kembalilah Semangat

Semoga penulisan kali ini boleh menjadi pencetus semangat dan kekuatan yang telah hilang. Ya Allah stabilkanlah emosi dan semangatku yang telah mengendur. Sama-sama kita ambil iktibar.


Siapa itu Mus`ab bin Amir r.a? Mungkin ramai yang telah mengenali dan mengetahui kisah Mus`ab dalam perjuangan menegakkan kalimah Haq. Tetapi seramai mana antara kita yang sanggup mengatur langkah dalam medan dakwah untuk menyamai serta meniru jalan yang telah dilalui oleh Mus`ab. Berbahagialah sesiapa yang memilih jalan-jalan yang telah dilalui oleh para sahabat r.a.

Adakah wujud dikalangan kita pada masa kini yang sanggup meninggalkan segala kemewahan dalam kehidupan, sanggup meninggalkan pangkat, sanggup meninggalkan kasih sayang keluarga demi kemashlahatan Islam. Mungkin ada, tetapi tidak begitu ramai dan mungkin hanya 1/10 atau 1/100.

Inilah Mus`ab bin Umair. Sebelum memeluk Islam, beliau merupakan dari golongan berada, hidupnya sentiasa senang, mendapat kasih sayang yang mencukupi dari keluarga, Seorang yang tampan serta bersih dalam pemakaian. Akan tetapi, selepas memeluk Islam, segala kemewahan dan kesenangan dalam hidupnya sanggup beliau tinggalkan. Dari berpakaian mewah kepada pakain serba sederhana yang penuh tampalan.

Ketika Mus`ab pergi meninggalkan satu majlis, Rasulullah s.a.w mengatakan : aku lihat Mus`ab, dan sesungguhnya tidak ada anak muda di Mekah yang lebih berpunya dan beruntung daripadanya. Tetapi semua kemewahan itu ditinggalkan demi cintanya kepada Allah dan nabinya.

Mus`ab juga merupakan salah seorang sahabat yang telah berhijrah ke Habshah demi menjaga kemashlahatan agama Islam. Segala keperitan sanggup dilalui beliau bersama-sama dengan para sahabat yang lain. Susuk tubuh beliau teruk berubah sekembali dari Habshah ke Mekah sehingga menimbulkan belas kasihan dari ibunya yang dalam kekufuran.

Mus`ab bin Umair lah antara kader-kader yang dilatih oleh Rasulullah s.a.w yang telah ditugaskan untuk berdakwah di Yathrib (kini Madinah al-Munawwarah). Hasil kerja dakwah yang dijalankan oleh Mus`ab bin Umair telah mengembangkan lagi ajaran Islam di Yathrib. Sehingga dikatakan tidak ada satu rumah pun di Yathrib tidak pernah dikunjungi oleh Mus`ab. Dan setiap rumah di Yathrib pasti bercahaya dengan cahaya agama Islam kesan daripada dakwah Mus`ab.

Pernah satu ketika, semasa Mus`ab mengajar kepada pengikutnya. Datang salah seorang daripada ketua kaum iaitu Usay yang berada di Madinah memarahi dan mengungut kerja dakwah yang dilakukan oleh Mus`ab. Tetapi hasil kecerdikan dan kepandaian Mus`ab, beliau berjaya memikat hati Usay untuk memeluk Islam selepas dibacakan ayat suci al-Quran kepada Usay.


Mus`ab juga merupakan sahabat yang turut terlibat dalam peperangan Badar dan Uhud. Kemuncak hidup Mus`ab mencapai titik kemulian yang abadi adalah bermula dari peperangan Uhud. Saudara dari keluarga ayahnya, berkata; Mus'ab ditugaskan membawa tiang bendera perang ketika perang Uhud. Di saat pasukan muslimin berpecah-belah, dia berdiri dengan tegap sampai ketika ia bertemu Ibn Qaami'ah seorang panglima pasukan kafir Mekkah. Ibn Qaami'ah kemudiah memukul dan memotong tangan kanan Mus'ab. Tetapi, beliau tetap teguh dengan memegang bendera dengan tangan kirinya sambil berkata "Dan sungguh Muhammad SAW itu adalah seorang nabi, dan Nabi-nabi telah meningal sebelumku". Kemudian Ibn Qaami'ah memutuskan tangan kiri Mus'ab. Mus'ab tetap menegakkan bendera perang dengan lengan atas dan dadanya sambil berkata "Dan sungguh Muhammad SAW itu adalah seorang nabi, dan nabi-nabi telah meningal sebelumku". Kemudian datang prajurit kafir ketiga yang menghunuskan tombaknya ke dada Mus'ab.

Itulah titik terakhir Mus`ab dengan mengakhiri hidupnya sebagai seorang syuhada yang bakal menerima ganjaran-ganjaran yang telah dijanjikan oleh Allah s.w.t.

Satu lagi cerita kesedihan semasa kisah pengebumian jenazah Mus`ab. Beliau memang tidak meninggalkan apa-apa pun harta dan kekayaan selain sehelai kain yang digunakan oleh sahabat yang lain untuk menutupi tubuh badannya. Jika ditutup kepalanya, belah kaki pula akan tersingkat. Dan jika ditarik menutup kaki, belah kepala pula akan tersingkat. Akhirnya Rasulullah s.a.w menyuruh para sahabat yang lain, agar menutup kepala dengan kain dan belah kaki yang tersingkat ditutup dengan daun-daun yang ada.

Begitu sekali cerita Mus`ab bin Umair yang dahulunya dari golongan senang lenang, tetapi demi Allah dan Rasulullah s.a.w semua kepentingan dan kekayaan ditinggalkan oleh beliau. Jika dibandingkan dengan kita pada hari ini, Mampukah kita mencontohi Mus`ab bin Umair dalam medan dakwah. Sesungguhnya medan dakwah memang memerlukan pengorbanan. Tidak dipanggil dakwah jika kerjanya dijalankan tanpa ada onak dan duri. Tidak dipanggil dakwah jika hampaian permaidani merah menjadi jalannya.

Semoga semua hati-hati yang masih lagi dalam zon kesenangan, ketiduran dan keselesaan akan terus bangkit dan sedar terhadap tanggungjawab sebagai seorang Islam. Semoga, kita juga mampu mencapai atau mampu ke arah kemuncak kehidupan bagi menghampiri titik kemulian seperti Mus`ab bin Umair. Insya Allah.