iklan komersil

dewan pemuda pas kawasan ipoh timur 08013010068528 bank islam malaysia berhad

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN IPOH TIMUR 08013010068528 bank islam malaysia berhad

Rabu, Januari 06, 2010

PERINGATAN : JAGALAH LIDAH YANG TAK BERTULANG, JANGAN KIRA SEDAP CAKAP AJE ....


Oleh : NKP DPPKIT

Salam teman-teman,

Lidah memang tak bertulang, tak bertulang bukan beerti lemah. Tangan dan kaki kuat kerana ada tulang. Lidah lagi kuat walaupun tanpa tulang kerana kata-kata yang disusun atur oleh lidah boleh menghancur musnahkan negara, masyarakat, jama'ah dan keluarga bahkan memusnahkan diri sendiri.

Ketahuilah bahawa bahaya lisan (lidah) itu besar sekali, dan manusia tidak akan selamat daripada bahaya ini, melainkan dengan bertutur kata yang baik saja.

Nabi s.a.w. telah bersabda:

لن يكون عبدا للإيمان على التوالي ، وذلك على التوالي كان قلبه ، وقلبه ، وسوف لا تكون مباشرة ، لذلك كان يتحدث على التوالي. وعبدا لن يدخل الجنة ، في حين أن جيرانه لم يسلموا من شر

“Tidak akan lurus keimanan seorang hamba, sehingga lurus pula hatinya, dan tidak akan lurus hatinya, sehingga lurus pula lidahnya. Dan seorang hamba tidak akan memasuki syurga, selagi tetangganya belum aman dari kejahatannya.”

معاذ بن جبل قال للرسول : ما نحتاج أيضا إلى أن التدقيق في ما نقول ، يا رسول الله؟ قال الله تعالى : يا معاذ! لستم تعلمون أن الناس سوف يتم رسمها على الحريق عن طريق الأنف لأن الأنف ، اللسان ، اللسان حصادها.

Berkata Mu’az bin Jabal kepada Rasulullah s.a.w.: Apakah kita akan dihisab juga atas apa yang kita katakan, wahai Rasulullah? Rasulullah menjawab: Wahai Mu’az! Tidakkah engkau ketahui bahwa manusia itu akan ditelengkupkan menerusi hidung-hidung mereka disebabkan hasil tuaian lidah-lidah mereka.

Ibu Mas’ud (Abdullah bin Mas’ud) r.a. pernah berkata: Wahai lidah! Sebutkanlah yang baik-baik, niscaya engkau akan dapat faedah. Dan berdiamlah dari berkata buruk, nescaya engkau terselamat sebelum engkau menyesal.

Sabda Rasulullah s.a.w.:

من كان الحفاظ على ألسنتهم ، والله سوف قريبة من عيوب. أي شخص كبح جماح الغضب ، والله سوف يحفظ من العذاب عليها. وإذا كانت الدولة عذره إلى الله ، وسوف تقبل الله عذره

“Barangsiapa yang memelihara lidahnya, Allah akan menutup kecelaannya. Barangsiapa yang menahan kemarahannya, Allah akan melindunginya dari siksaNya. Dan barangsiapa yang menyatakan keuzurannya kepada Allah, Allah akan menerima uzurnya”.

Rasulullah s.a.w. bersabda:

مَنْ كانَ یُؤْمن بِاللهِ وَاليَوْمِ الآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُتْ

“Barangsiapa beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka berkatalah yang baik ataupun berdiam saja”

Sabdanya lagi:

 الحفاظ على لسانك عندما يقول لك إلا الخيرمع ذلك سوف يحدث للفوز على الشيطان

“Jagalah lidahmu kecuali bila berkata yang baik. Dengan berlaku demikian engkau akan mengalahkan syaitan.”

Bak dendangan kumpulan In-Team dalam nasyidnya:

"Kata ibarat pedang yang tajamnya bisa membunuh lawan
Kata-kata yang berhikmah menyedarkan kita
Kata madah pujangga bisa menjadi pedoman manusia
Jagalah bahasa kata kita jangan disalah guna..."

Justeru, suka untuk saya mengajak dan mengingatkan diri saya serta sahabat-sahabat semua untuk kita lebih telus dan berhati-hati dalam berkata-kata. Berkatalah benar walaupun ianya pahit.

Sekian, terima kasih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan